Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
През декември стартира изграждането на проекта за разширението на софийското метро 13.11.2008
Голям размер

 Строителството на проекта за разширението на софийското метро в отсечката от х-л „Хемус" до Централна жп гара ще стартира през декември 2008 г., съобщи Ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт" Нели Йорданова на семинар за представителите на медиите и регионалните и местни власти в гр. Видин. Проектът е предвиден за финансиране от ОП „Транспорт" с бюджет на индикативна стойност 185,19 млн. евро, а Формулярът за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ е одобрен от Управляващия орган и е процедиран към Европейската комисия чрез Министерството на финансите.

В рамките на семинара беше представен и напредъкът при подготовката на проекта за модернизацията на жп линия „Видин - София", предвиден за финансиране от ОП „Транспорт" с 320 млн. евро. Заместник-директорът на дирекция „Стратегическо планиране и инвестиционна политика" в НК „Железопътна инфраструктура" Радослав Иванов представи основните параметри на проекта. След модернизацията на отсечката времето за пътуване от София до Видин ще бъде съкратено до 3 часа, докато в момента са необходими 5 часа и 10 минути, а влаковете ще се движат при проекта със скорост 160 км./ч., при настояща 70-80 км./ч. Въз основа на предварителните проучвания са идентифицирани три възможни трасета за модернизация на жп линията. Техническите, социално-икономическите и финансовите анализи показват на този етап, че най-оптималното трасе минава от Видин през Метковец - Монтана - Мездра - Ботевград - София. Индикативната стойност на проекта е 2,92 млрд. евро., а модернизацията ще стартира през 2010 г. Политиката на НК ЖИ е през този програмен период до 2015 г. наличният финансов ресурс от ОП „Транспорт" да бъде инвестиран в модернизацията на отсечката Видин-Метковец, чиято индикативна стойност е 652,18 млн.евро. Презентацията, която включва и карта на трите варианта за оптимизиране на трасето на проекта.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Октомври
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed